Zdroj: https://turek.savana-hosting.cz/mojeokoli/system/index.php?a=362  •  Vydáno: 20.8.2014 18:07  •  Autor: Turek

Svatební cesta do Paříže

Začátkem července jsme s Haničkou
jeli na svatební cestu do Paříže.

Pro mě osobně to byla první větší metropole, kterou jsem navštívil. Po útulných malých městečkách které sem navštívil v Itálii nezpočet jsem si návštěvu Paříže plné aut nedokázal představit Hned z počátku musím říci, že se mi Paříž líbila. A nebylo to jen přítomností Haničky, kterou nade vše miluji, ale i samotné Paříži.

Poznávací zájezd do Paříže jsme si koupili již v lednu u Čedoku. Celkem jsme v Paříži strávili 5 dnů. V autobuse, kterým jsme do Paříže jeli jsme díky tomu seděli hned za průvodkyni. Díky tomu jsme měli dobrý výhled. Pro mě to byla první dovolená s průvodkyní. Takže knížní průvodce o Paříži, který jsem si pořídil aby jsem byl v obraze jsem moc nevyužil. Miluji architetkuru, města, historii. Na městech i vesnicích se mi líbí sledovat kompozici zástavby v terénu a k další zástavbě. Díky tomu, že jsme jeli autobusem, který nás vozil do centra, nebo na zámky, tak jsme měl jedinečnou příležitost vše vidět i ve větším kontextu. Významnější památky a místa jsme díky tomu viděli několikrát. Myslím si, že díky tomu jsme Paříži mnohem více přičichli než, když coby turista člověk naskočí do metra a přemisťuje od jedné památky k druhé pod zemí. Nebudu zde rozepisovat jednotlivé zážitky a zkušenosti. Snad jen užívali jsme si mezinárdní kuchyně. Byli jsme ve francouzské, indické, čínské (té “opravdové” a ne gyrosí jak u nás) syrské restauraci. Zkoušeli jsme různé sladkostí od židů a libanonců. Z Paříže a jeho okolí se mi nejvíce líbil Lucemburský park, Parcdes Buttes Chaumont ve Versailles v zadní části parku samostatný park Marie Antionetty, kde jsou kromě květin krásné romantické hospodářské stavby. Montmartre. Regionalní trhy u Bastily a mnoho dalšího.

Na moji manželce mimo jiné miluji její kondici, díky ní se s ní skvěle cestuje. Většina účastníku zájezdu po náročném dnu večer skončila na hotelu a my jsme ještě našli síly a procházeli se Paříži v okolí našeho hotelu. Byly to moc zajímavé procházky, jedna čtvrť byla plna černochů, další židů. Další den to byli zase černoši a muslimové atd…

Paříž je romantická, plná života a barevnosti národů. Samotná Paříž mi přišla trošku šedá, protože například oproti Praze mají většinu střech šedých. Myslím si, že do Paříže můžete jet klidně na rok a stejně vše nestihnete projít.O Paříži by jsem toho mohl napsat mnoho, ale toto není cestovatelský blog. Takže snad Vám mé tipy pomohou v plánovaní dovolené.