Zdroj: https://turek.savana-hosting.cz/mojeokoli/system/index.php?a=131  •  Vydáno: 2.7.2011 23:39  •  Autor: Turek

Mountain Challenge, horská výzva Beskydy

Pokud máte rádi hory, pohyb
na delších trasách a hledáte
akci kde se o vás dobře postarají,

http://mountainchallenge.cz/index2.html

tak jste zrovna jednu takovou propasli. V pátek 1.7.2011 proběhl druhý díl 3 etapového závodu Mountain Challenge a to v Beskydech. Na startu se nakonec kolem půlnoci na Pustevnách sešlo 39 dvojic a ti vyrazili do Beskyd. Bůh Radegast, který kousek od Pusteven, kde se startovalo má svou velkou sochu se nad prvním ročníkem tohoto závodu smiloval a po dvoudenních přívalových deštích se nad závodníky a organizátory smiloval a zařídil parádní počasí, v prvních hodinách bylo dokonce jasno, později se zatáhlo spadlo pár kapek a potom už bylo krásně polojasno a příjemná teplota která se dle mého pohybovat tak od 5-20 stupňů. Závod vedl necelých 60 kilometrů, převážně po asfaltu a to z Pusteven přes Tanečninci na Čertův mlýn, kolem Kněhyně a Smrku na Podolánky a pak účastníky čekal asi nejdrsnější výšlap a to na královnu Beskyd Lysou horu, Lysá hora byla otáčka a zpět po úbočí Smrku, ale jinou cestou, zpět přes Čertův mlýn Tanečnici, závodnici doběhli, došli znovu na Pustevny. Šlo vidět že trasa pro lidi trénované na běhy v horách to nebyla extra náročná co se týče délky a pro hobbíky to byla přijatelná vzdálenost, pro popráni se s kilometry, pochodem v noci. Co musím pochválit bylo zázemí celého závodu a to hlavně opravdu dobře zásobené občerstvovačky které byly na trati 3, parádní značení trasy, fáborkami a šipkami s odrazkami. Což bylo v noci naprosto skvělé. Jde vidět že organizátoři se snaží a je otázka zdali na první ročník takový počit účastniků je hodně nebo málo, ale snad se jim povede zaujmout větší masu lidí a budou růst do velikosti. Protože si to zaslouží a potenciál akce má. Možná jen s tím že je to kratší trasa než jsou v beskydech závody B7 5BV, tak si možná hobíci řeknou to bude rychlé a zase ujít sice 60 km je dost, ale není to taková výzva aby se hecli vyrazit. Ale ono je třeba trénovat i na ty další závody, nemluvě že Mountain Challange je třídilný seriál závodů, tak ti kdo se rozhodnout ho absolvovat celý, mají možnost zdolat kopce jak v Jeseníkách, tak v Krkonoších a poprat se o zajímavé ceny.

Já či my a Mountain Challenge, na závod kde jde dvojice jsem vyrazil z Danet, tedy ona mi o tom závodě pověděla a zeptala se zadli bych nešel. Volno jsem měl, kondice se snad v kopocích lepší a lepší, tak jsme vyrazili. Já měl v pátek volno a celkem jsem se prospal, ale Danet toho doma moc nenaspala, starat se o dvě malé děti musí být opravdu náročné a její nevyspanost se při závodu vynořovala v různých sinusoidach. Nicméně její kondice po mateřské je obdivuhodná a jde vidět že extrémy v minulosti absolvovala. Z počátku jsme hnali a nějak jsme cítili, že sbíhat kopce budem a do nich pujdem svižně a snad nám to vydrží v solidním tempu do cíle. Říkali jsme si do 12 hodiny v cíly by bylo realné, já tajně snil o 10 hodinách. No nicméně Danet se po necelé ⅓ závodu začalo ozývat koleno. I když v minulosti nikdy s koleny problémy neměla. Z počátku sem tam, ale bolest se stále zvětšovala, takže seběhy se už nerealizovaly a ona bojovala s únavou a bolestí kolena. Nicméně a to smekám se s tím prala a do cíle šla opravdu svižně. Třeba Čertův mlýn jsme vyhnali v tempu víc než svěžím. Trošku jsme chtěli dohnat takový starší pár, který nás v nějaké fázi předběhl, ale nakonec se nepovedlo. Nicméně co se povedlo bylo dorazit do 12 hodiny. Tedy dorazili jsem těsně po ní 12:00:40 ale přes problémy s kterými Danet bojovala to byl víc než skvělý a pro nás nečekaný čas. Pro mě to byl po loňské 5BV druhý závod v kopcích na větší vzdálenost, takže jsem byl se sebou spokojen nic nebolelo, únava nebyla nepřekonatelná, psychicky absolutně v pohodě bez jediného škraloupu, kdy bych pochyboval, nebo byl nespokojen že je kopec. Určitě bych chtěl v budoucnu absolvovat další takové akce. Teď uvidíme jak dopadnem na Beskydské sedmičce, protože to bude ještě větší nášup kilometrů a hlavně převýšení.

Velké poděkováni Danet že to se mnou šla a přežila moje neustále brebentění. A ještě jednou smekám před jejím bojem s bolestí v koleně a únavou.

V cíli, již trošku zkulturněni, utahaní ale spokojeni.


Mám zařízení jen k zápisu trasy, pohled do GPS jsme během závodu neužívali. Baterka vydržela v chladu, jen chvíli.